Svibanj na A1 TV-u: Sportski i glazbeni spektakli, vikend Quentina Tarantina i još puno poslastica

#A1 svijet
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 02.05.2024.
Svibanj na A1 TV-u

Što pogledati na TV-u – pitanje je koje si postaviš barem jednom tjedno dok tražiš sadržaj koji će te zaokupiti i zaintrigirati. Zato ti želimo olakšati posao i predstaviti najbolje od TV ponude u ovom mjesecu.

Svibanj na A1 TV-u nudi za svakoga ponešto, od uzbudljivih sportskih i glazbenih natjecanja do popularnih filmskih franšiza i vikenda posvećenog jednom od najpopularnijih redatelja današnjice. 

Giro d'Italia

Biciklistička utrka Giro d'Italia ove godine slavi svoje 107. izdanje. Počinje u Torinu 4. svibnja, a završava kružnom etapom oko rimskog Koloseuma 26. svibnja. Ruta pokriva 3400 kilometara i 42.900 metara uspona, a biciklisti je prelaze tijekom tri tjedna.

Ako koristiš Osnovni i Dodatni Sportski TV paket, prati sportski spektakl Giro d'Italia od 4. do 26. svibnja na kanalu Eurosport 1. 

Eurosong 

Drugi tjedan u svibnju tradicionalno je rezerviran za najveće svjetsko televizijsko glazbeno natjecanje – Eurosong koje možeš pratiti na kanalu HTV 1. Ove se godine održava u Malmö Areni u Švedskoj. Polufinalne večeri održat će se 7. i 9. svibnja, a finale u subotu, 11. svibnja.

Hrvatski predstavnik Baby Lasagna nastupit će s pjesmom „Rim Tim Tagi Dim“ u prvoj polufinalnoj večeri, 7. svibnja, a ako je vjerovati kladionicama, i među 26 finalista 11. svibnja.

Ovogodišnji Eurosong vodit će holivudska zvijezda Malin Åkerman i popularna švedska televizijska voditeljica, komičarka i eurovizijska veteranka Petra Mede. 

Možeš očekivati i dvije promjene u odnosu na prethodne godine. Pet izravnih finalista (Francuska, Italija, Njemačka, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo) i domaćini Šveđani nastupit će u polufinalnim večerima i finalu. Druga je promjena vezana za produljenje vremena glasovanja, točnije, glasovanje u finalu bit će otvoreno netom prije nastupa prvog finalista. 

Maraton franšize "Igre gladi"

Od 9. do 11. svibnja na kanalu CineStar 1 i CineStar Premiere 1 prati sve nastavke filmske franšize koje je prerasla granice tinejdžerskog fenomena i postala globalna senzacija za sve generacije. Jennifer Lawrence u četiri je nastavka utjelovila Katniss Everdeen koja je goloruka krenula spašavati sebe i obitelj, a naposljetku postala junakinja i borkinja protiv nepravednog društvenog poretka.

Ne propusti sve nastavke ove filmske franšize, a potpuni raspored ti donosimo u nastavku:
-    9. svibnja u 16:55 sati: Igre gladi (CineStar 1)
-    9. svibnja u 20:15 sati: Igre gladi: Plamen (CineStar 1)
-    10. svibnja u 18:05: Igre gladi: Šojka rugalica 1. dio (CineStar 1)
-    10. svibnja u 20:15: Igre gladi: Šojka rugalica 2. dio (CineStar 1)
-    11. svibnja u 20 sati: Igre gladi: Balada pjevica i zmija (CineStar Premiere 1)

Vikend Quentina Tarantina na TV1000

Zakorači u jedinstveni svijet jednog od najpopularnijih redatelja današnjice. Utjecaj Quentina Tarantina na svjetsku kinematografiju je neizmjeran, a poznat je i po suradnjama s nagrađivanim glumačkim imenima, kao filmovima sa snažnim ženskim likovima.

Od 3. do 5. svibnja u 21 sat na kanalu TV1000 istraži surovo podzemlje uz "Jackie Brown" i uroni u adrenalinsku sagu uz "Kill Bill 1" i "Kill Bill 2".

Rim protiv Egipta na Viasat History

Svake subote i nedjelje, počevši od 5. svibnja, na kanalu Viasat History prati sukob titana – drevnog Egipta i antičkog Rima, civilizacija koje su oblikovale današnji svijet.

Dok su drevni Egipćani bili vješti matematičari, a njihov koncept izračuna površine i volumena koristi se i danas, bez Rimljana ne bismo imali mreže cesta i vodovodnih sustava.

Osim dokumentarnih filmova „Izgubljeni svici Vezuva“ i „Grobnice Egipta: Imhotep, stvoritelj piramida", saznaj više o egipatskim kraljicama i rimskim vojnicima, divi se inženjerskim podvizima u Gizi i Rimu te otkrij nasljeđe dviju legendarnih civilizacija.

Inside the Factory

Zanima te priča iza stvaranja tvog omiljenog slatkiša, soka ili gadgeta? Od 20. svibnja u 21 sat na kanalu BBC Earth prati nove nastavke dokumentarne serije „Inside the Factory“ koja će ti otkriti upravo takve detalje.

Gregg Wallace posjećuje neke od najvećih tvornica u Europi kako bi saznao više o zapanjujućim strojevima i procesima masovne proizvodnje. Uz njega, Cherry Healey istražuje inovacije i znanstvenu pozadinu svakog proizvoda, dok povjesničarka Ruth Goodman otkriva kako su određeni proizvodi izumljeni i popularizirani.

Dokumentarac o Greti Thunberg

Nemoj propustiti dosad neispričanu priču o tinejdžerici i klimatskoj aktivistkinji Greti Thunberg. Intimni dokumentarac prati sramežljivu tinejdžericu s Aspergerovim sindromom od njezinog samostalnog školskog prosvjeda protiv učinaka klimatskih promjena u Stockholmu do predvođenja globalnog klimatskog aktivizma.

Film kulminira njezinim dramatičnim dvotjednim putovanjem u eko-brodu preko Atlantskog oceana kako bi na UN-ovom summitu o klimi 2019. održala jedan od najmoćnijih govora u ovom tisućljeću.

Dokumentarac „Greta“ možeš gledati 4. svibnja u 21:50 sati na kanalu Dox TV koji je dio Obiteljskog TV paketa.


Foto: Pexels

Povezane vijesti

Vidi sve vijesti
Recikliranje starog mobitela

Sve teme

Zašto reciklirati stari mobitel? Pokreni se i učini nešto dobro za naš planet

Imaš stare uređaje na kojima se skuplja prašina? Učini nešto dobro za naš planet i od 22. do 30. travnja donesi ih u odabrani A1 centar i odloži ga u reciklažni spremnik, a na poklon ćeš dobiti platnenu torbu i staklenu bocu. 

Možeš donijeti mobitel s tipkama, pametni mobitel, tablet ili mobilni router/modem/USB stick koji koristi mobilnu mrežu za pristup internetu. Ovi uređaji i oprema mogu biti stari, neispravni ili čak razbijeni. Svaki prikupljeni uređaj odgovorno se reciklira, čime se elektronski otpad i njegov utjecaj na okoliš smanjuju na minimum.

Stari uređaj možeš donijeti na sljedeće lokacije A1 centara:
- Osijek, Kapucinska 33
- Rijeka, Riva 4b
- Split, Tončićeva 2 (ulaz iz Marmontove)
- Zagreb, Gajeva 2b.

E-otpad je sve veća prijetnja okolišu

Kako raste naša ovisnost o tehnologiji, sve više ovisimo o svojim mobitelima. Prema podacima iz 2023., prosječno trajanje korištenja jednog pametnog telefona diljem svijeta je 3,6 godina, dok prosječni Amerikanac kupuje novi mobitel već nakon 18 mjeseci.

Takva praksa rezultira s više od 100 milijuna mobitela koji se odbacuju svake godine. Upravo zbog toga stari mobiteli postali su najbrže rastući oblik elektroničkog otpada. Mnogi pritom ne zbrinjavaju elektronički otpad na pravilan način, zbog čega dolazi do zagađenja podzemnih voda i zraka

Učini razliku i zaustavi dodatno zagađenje recikliranjem svog starog mobitela. Zahvaljujući inovativnim tehnologijama do 80 % materijala uz mobitela može se reciklirati i iznova upotrijebiti, a recikliranjem jednog mobitela štedi se dovoljno energije za napajanje laptopa na čak 44 sata.

Kako recikliranje mobitela pomaže Zemlji?

Očuvanje okoliša
Elektronički otpad predstavlja rastuću prijetnju za okoliš. 

Mobiteli sadrže opasne materijale kao što su olovo, živa, arsen, kobalt i litij. A kada se mobiteli bace i spale, ti se otrovni metali ispuštaju u okoliš i zagađuju ga. Čak i kad ne izgore, završavaju u tlu polako zagađujući odlagališta otpada i vodene resurse.

Recikliranjem mobitela opasni materijali se recikliraju i ponovno koriste bez zagađivanja okoliša.

Štednja energije
Znaš li da recikliranjem mobitela štediš energiju? Godišnje se baci više od 100 milijuna mobitela, a da se svi recikliraju, mogli bi proizvesti dovoljno električne energije za napajanje više od 24.000 domova godišnje.

Smanjenje stope rudarenja
Mobiteli su načinjeni od vrijednih minerala kojih je sve manje, ali mogu se povratiti ako se recikliraju. Od milijun recikliranih mobitela može se dobiti 16 tona bakra, 350 kilograma srebra i 34 kilograma zlata. Na taj način može se smanjiti količina minerala iskopanih za stvaranje novih mobitela.

Sprječavanje zdravstvenih problema
Toksični materijali iz mobitela zagađuju okoliš, ali isto tako uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme za ljude i životinje. Primjerice, olovo je kancerogeno i utječe na kognitivne funkcije kod ljudi, dok živa može biti kobna za životinje i uzrokovati ozbiljne senzorne poremećaje, slabost mišića ili gubitak pamćenja.

Foto: A1 Hrvatska/Getty Images

Xiaomi 14 serija

Sve teme

Tražiš novi mobitel? Upoznaj sjajne novitete o kojima bruji cijeli tech svijet

Mobitel je danas uređaj za dopisivanje, fotoaparat, web preglednik, glazbeni player, GPS i puno više od toga. S druge strane, tržište pametnih telefona mijenja se iz dana u dan, a lansiranja novih modela nikad nisu bila češća. Kako u moru noviteta odabrati pravi model za sebe?

Prošla su vremena kada su očekivanja od novih mobitela uključivala samo bolje performanse i jaču kameru. Posljednjih mjeseci lansirani su sjajni pametni telefoni koji nude za svakoga ponešto, bilo da tražiš izvrsnu kvalitetu fotografija, napredne performanse, dizajn ili jednostavno najbolju vrijednost za novac. U nastavku smo izdvojili smo neke od njih.

Xiaomi 14

Krajem veljače Xiaomi je lansirao svoj novi flagship i najmoćniji model dosad. Uz nevjerojatnu Leica kameru i sjajan dizajn, Xiaomi 14 seriju krase i odlične performanse.
Uz četiri kamere zabilježit ćeš najmanje detalje izbliza ili izdaleka, i to u svim uvjetima vidljivosti. Osim toga, za samo 31 minutu napunit ćeš mobitel do kraja uz opciju HyperCharge, dok je procesor Snapdragon 8 Gen 3 izuzetno brz i energetski učinkovit za cjelodnevno trajanje baterije.



U seriji Xiaomi 14 umjetna inteligencija integrirana je u više sistemskih aplikacija, pružajući korisnicima modernije i inteligentnije značajke. Uz AI Subtitles moći ćeš transkribirati izgovoreni sadržaj u stvarnom vremenu tijekom video konferencija, a AI Album Search dopušta ti da pronađeš određene fotografije u svojoj galeriji opisujući ono što tražiš.

HONOR Magic V2

HONOR je početkom godine predstavio Magic V2 model koji predstavlja revoluciju među sklopivim mobitelima, a korisnicima nudi vrhunske performanse i inovativan dizajn. Oduševio je tech zajednicu svojim izuzetno tankim kućištem za jedan preklopni mobitel, odnosno praktičnošću svakodnevne upotrebe.



Osim toga, opremljen je sa sveukupno pet kamera. Na vanjskom i unutarnjem zaslonu ima po jednu 16 MP selfie kameru, dok na poleđini ima trio koji čine 50 MP, 20 MP 2.5x telefona i 50 MP širokokutna kamera.

Ovaj je mobitel idealan ako voliš isprobati nešto novo među prvima. Budući da ti pruža više namjena u jednoj, poput gledanja filmova na jednom ekranu, a pisanja poruka na drugom, možeš ga koristiti kao multitasking alat u mobilnom uredu.

HONOR Magic 6 Pro 

Mjesec dana nakon što je lansiran Magic V2, na red je došao i Magic 6 Pro, koji donosi HONOR-ov najsnažniji hardver.

Isprobaj kameru sa AI senzorom pokreta koji inteligentnim odabirom bira najbolje okinutu fotku unutar snimke. Osim toga, 180 MP telefoto kamera ultravisokom rezolucijom uspijeva uhvatiti i najsitnije detalje koji su nevidljivi čak i golom oku.



Osim toga, uz HONOR Magic 6 PRO ne moraš toliko brinuti o razbijanju ekrana jer dolazi s HONOR NanoCrystal zaštitom koja pruža 10x veću otpornost na padove.
HONOR Magic 6 Pro ima ugrađen Snapdragon 8 Gen 3 procesor koji osigurava brži i fluidniji rad uređaja. A unaprijeđeni čip HONOR E1 omogućuje preciznije upravljanje potrošnjom baterije.

Ako voliš pregledavati svoje obavijesti bez otključavanja mobitela, to ti omogućuje zaslon Always on na koji možeš namjestiti korisne widgete poput sata ili kalendara.

HONOR Magic6 Lite 

Uz HONOR Magic6 Lite doživi svijet u svim njegovim bojama i detaljima. Glavna kamera s impresivnih 108 MP hvata svaki detalj s izvanrednom preciznošću, dok ti širokokutna kamera donosi živopisne, oštre fotografije u svakom okruženju. Snimaj detalje, prostranstva i sitnice s neusporedivom jasnoćom te iskusi tri puta više čarolije sa 108 MP glavnom kamerom, prostranom širokokutnom i preciznom macro kamerom.



Dizajn je inspiriran luksuznim satovima pa Magic6 Lite teži samo 185 grama, a tanak je 7,98 milimetara pa pruža osjećaj lakoće i udobnosti u rukama. Ne moraš razmišljati ni o memoriji jer dobivaš 16 + 256 GB pohrane.

Želiš jedan od ovih uređaja? Ovdje provjeri A1 ponudu mobitela na pretplatu i pronađi model po svojoj mjeri.

Foto: Xiaomi/HONOR